Διάφορες Σχολικές Δράσεις

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ  ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2018 ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου Κων/νος ,κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον νομό μας, επισκέφτηκε το σχολείο μας, συνοδευόμενος από τις τοπικές και παιδαγωγικές αρχές.
Τον υποδέχτηκε ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Συγκελάκης Γεώργιος μαζί με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού Σχολείου  και τον Σύλλογο Γονέων.
Ο κ. Γαβρόγλου με πολύ απλό και ανεπιτήδευτο τρόπο συνομίλησε με τους μαθητές της Α΄ τάξης που συνάντησε στην αυλή, καθώς είχαν γυμναστική, συνομίλησε μαζί τους, τους ρώτησε τι θα ήθελαν να είχε το σχολείο και τα παιδιά με τον αυθορμητισμό που διακρίνει την ηλικία τους, ζήτησαν περισσότερο πράσινο στην αυλή και  πιο πολλά γήπεδα.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε τμήμα της  Γ΄ τάξης  που στεγάζεται στα λυόμενα, είδε από κοντά τα προβλήματα που προκύπτουν από το μικρό μέγεθος  των αιθουσών, έσκυψε πάνω από τα θρανία των παιδιών, είδε τα βιβλία τους και συζήτησε μαζί τους για τις ανησυχίες τους και τα προβλήματά τους.
Κατόπιν επισκέφτηκε την αίθουσα εικαστικών και την σύγχρονη αίθουσα ΤΠΕ, η οποία είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και ξεναγήθηκε στους υπόλοιπους χώρους του σχολείου, όπου τέθηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και υποσχέθηκε και μάλιστα χωρίς να του ζητηθεί, την τοποθέτηση δύο μεγαλύτερων και πιο σύγχρονων λυόμενων αιθουσών και την δημιουργία κήπου σε ένα μέρος της αυλής.
Τέλος  συναντήθηκε με τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας και δέχτηκε ερωτήματα και αιτήματα. Πριν φύγει τον περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Του προσφέραμε αναμνηστικά δώρα ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα και δύο προσωπογραφίες του, ζωγραφισμένες  από μαθητές  της  Στ΄ τάξης.
Ο κ. υπουργός υποσχέθηκε ότι θα τις τοποθετήσει στο γραφείο του και μας κάλεσε να τον επισκεφτούμε στην εκπαιδευτική εκδρομή που θα κάνουμε στη Βουλή των Ελλήνων.
 Ήταν μια ιδιαίτερη και σημαντική μέρα για μας, καθώς ήταν η μοναδική φορά που δεχτήκαμε επίσκεψη υπουργού.

Δείτε το βίντεο το οποίο δημιουργήσαμε με όλες τις δράσεις μας

Επίσης μπορείτε να δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες μας

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  (8-11-1912)  

Στις  γυμναστήριο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τους Τούρκους στις 7-11-2012. 
Η γιορτή πλαισιώθηκε με  θεατρικά δρώμενα και ποιήματα από τα τμήματα Ε2 και Ε3  και υπεύθυνους   τους δασκάλους τους κ. Σολομωνίδη Κλήμη και κ .Παπαγεωργίου Λάζαρο αντίστοιχα. 
Η χορωδία αποτελούμενη από μαθητές της Στ’ τάξης, με  την καθοδήγηση του μουσικού μας   κ. Σιδέρη Αθανάσιου και της κ. Δόρδα Αγλαΐας,  τραγούδησε επετειακά  τραγούδια. Η γιορτή έκλεισε με το ζεστό χειροκρότημα των υπολοίπων μαθητών και ιδιαίτερα των γονέων που παρακολούθησαν τη γιορτή.
Εκτός από τις παρακάτω φωτογραφίες θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε και ένα σχετικό βίντεο που ετοιμάσαμε για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Δείτε το βίντεο το οποίο δημιουργήσαμε με όλες τις δράσεις μας

Επίσης μπορείτε να δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες μας

ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ 1931 ΣΤΟ 3ο Δ. Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Τον Ιούνιο του 1931 θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Φλώρινας γενικό παιδαγωγικό συνέδριο,[1] το οποίο θα αποτελέσει την κορύφωση της εκπαιδευτικής κίνησης που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1929. Το συνέδριο αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής κίνησης να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα την παιδαγωγική τους θεωρία, όχι μόνο στον εκπαιδευτικό κόσμο, αλλά σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, μιας και σε αυτό συμμετέχουν, εκτός των εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, αλλά και απλοί πολίτες.[2] Παράλληλα, το συνέδριο αυτό πιστοποιεί με τον πιο επίσημο τρόπο την ύπαρξη της εκπαιδευτικής κίνησης στη Φλώρινα, η οποία υιοθετώντας τα προτάγματα του Εκπαιδευτικού Δημοτικισμού επιχειρεί τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού έργου. Βλέποντας τα πράγματα από αυτή την πλευρά, στο συνέδριο αυτό οι πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής κίνησης πιστώνονται τα οφέλη των προσπαθειών τους.
Η πρώτη ανακοίνωση για το συνέδριο αυτό, το οποίο παρακολούθησε «ολόκληρος η εκλεκτή κοινωνία της πόλεώς μας», δημοσιεύεται στη Μακεδονική,[3] αναμενόμενο άλλωστε αφού η εφημερίδα υποστηρίζει την εκπαιδευτική κίνηση και τους πρωτεργάτες της. Το τριήμερο συνέδριο, 21 έως 23 Ιουνίου 1931, πραγματοποιείται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και τις εργασίες του κηρύσσει ο Νομάρχης Β. Μπάλκος, ο οποίος στον χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τους δασκάλους τους επαινεί για τους παιδαγωγικούς και διδακτικούς νεωτερισμούς που εφαρμόζουν[4] και εκφράζει τη χαρά του «διότι του παρέχεται ευκαιρία να αναμνησθή της διδασκαλικής του δράσεως εν Μακεδονία κατά την ιστορικήν εποχήν του Μακεδονικού αγώνος».[5]
Ακολουθεί χαιρετισμός του διευθυντή του Διδασκαλείου Γαρδίκα, στον οποίο δηλώνει υπέρμαχος του λαϊκού σχολείου, εύχεται το συνέδριο «να αποβεί πάροχον νέων δεδομένων, νέου βαπτίσματος, νέας πίστεως προς νέαν εξόρμησιν δια την μόρφωσιν του παιδιού εξόρμησιν διαπνεομένην προς παντός από αγάπην προς αυτό και προς την Ελλάδα» και επαινεί τους δασκάλους που συμμετέχουν μαζικά σε αυτό, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν προαιρετική.[6]

Ευχαριστούμε τον Κασκαμανίδη Ιωάννη (Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου) για τις πληροφορίες και τη Φωτογραφία που μας προσέφερε

[1] Διοργανωτής του συνεδρίου είναι ο επιθεωρητής Γιούρτσης. Βλ. Γ.Α.Κ., Αρχεία Ν. Φλώρινας, ΑΒΕ 112, Εκπαιδ. 16.1, ΣΑΕ 32, Εκθέσεις επιθεωρητών 1930 – 1931, σ. 12.
[2] Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσημα προσκεκλημένοι οι εξής: ο Νομάρχης, ο Μητροπολίτης, ο Διοικητής του 28ου Τάγματος, ο Διοικητής Χωροφυλακής, ο Πρωτοδίκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, καθηγητές του Γυμνασίου και του Διδασκαλείου, γιατροί, δικηγόροι, ο Γαρδίκας και ο Κάστανος από το Διδασκαλείο. Βλ. «Παιδαγ. Συνέδριον», Μακεδονική, φ. 145, 19/2/1932, σ. 3.
[3] «Διδασκαλικό συνέδριο», Η Μακεδονική, φ. 111, 19/6/1931, σ. 2.
[4] «Το Διδασκαλικό Συνέδριο», Η Μακεδονική, φ. 112, 26/6/1931, σ. 1.
[5] «Πρακτικά Παιδαγ. Συνεδρίου Φλωρίνης», Η Μακεδονική, φ. 115, 19/7/1931, σ. 4.
[6] «Το Διδασκαλικό Συνέδριο», Η Μακεδονική, φ. 112, 26/6/1931, σ. 1.

dr_diaf
Καθισμένοι: στο κέντρο ο επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης Άγγελος Γιούρτσης, δεξιά του ο υποδιευθυντής του Διδασκαλείου Αρρένων παιδαγωγός Θεόδωρος Κάστανος, αριστερά του (με το μουστάκι) ο διευθυντής του Διδασκαλείου Αρρένων Δημήτριος Γαρδίκας. Στην κάτω αριστερή γωνία ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Κλεινών Γιάννης Καλαϊτζίδης.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ 1950 ΣΤΟ 3ο Δ. Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η Φλώρινα φιλοξένησε και δεύτερο Παιδαγωγικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο από 8 μέχρι 10 Οκτωβρίου 1950.
Η φωτογραφία είναι από την είσοδο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, αν και στην προσπάθειά συγκέντρωσης και διασταύρωσης πληροφοριών, παρατηρήσαμε ότι μια μερίδα του τοπικού τύπου της εποχής, ενημέρωνε ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ΣΤ’ Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.
Μετά από έρευνα και με τη βοήθεια των εκθέσεων των επιθεωρητών από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, φαίνεται ότι το 5τάξιο ΣΤ’ Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, από το Σχολικό 1938-1939, λόγω λήξεως του ενοικιαστηρίου του κτιρίου που είχε τα προηγούμενα χρόνια, φιλοξενείτε μαζί με το ΣΤ’ Νηπιαγωγείο στο Ισόγειο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, το οποίο περιορίστηκε στον 1ο όροφο του κτιρίου.
Η συγκατοίκηση αυτή κράτησε μέχρι και το 1955-1956 με εξαίρεση τα 2 πρώτα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (1945-1947), λόγω των ζημιών που είχε το 3ο Δ. Σ. και φιλοξενήθηκε στο 2ο Δ.Σ. Το 1956
 τα δύο Σχολεία συγχωνεύτηκαν σε ένα το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, δηλαδή το σημερινό 3ο Δ. Σ. Φλώρινας.
Το σίγουρο είναι ότι η φωτογραφία είναι από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας το 1950.

Ευχαριστούμε τον Κασκαμανίδη Ιωάννη (Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου) για τη Φωτογραφία που μας προσέφερε.