Σχολικές Δράσεις 2022-2023

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΣΤ’ ΤΑΞΗ & ΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Την Τρίτη 13 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι, οι μαθητές του σχολείου μας και ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, αποχαιρέτισαν τη ΣΤ’ τάξη, μέσα σε ένα γιορτινό και συγχρόνως  γεμάτο συγκίνηση, κλίμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια με τις μικρές τάξεις, τραγούδησαν με την Ε΄ τάξη, χόρεψαν, απήγγειλαν ποιήματα, αφηγήθηκαν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους και αποχαιρέτισαν  τον διευθυντή του σχολείου μας κ. Συγκελάκη Γιώργο, με έναν ξεχωριστό τρόπο. Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δώρισε στους μαθητές αναμνηστικά λευκώματα και αποχαιρετιστήρια δώρα. Τέλος οι  γονείς και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης παρακολούθησαν το βίντεο που ετοίμασαν οι δασκάλες τους με τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές  από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό. Τα συναισθήματα πολλά και έντονα: αμηχανία, γέλια, συγκίνηση, χαρά και η πίκρα του αποχαιρετισμού. Ευχόμαστε  στους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης να έχουν υγεία, καλή πρόοδο, πολλά χαμόγελα και πάντα επιτυχίες στη ζωή τους.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες μας βοήθησαν στην επιτυχή έκβαση της γιορτής μας.

 ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Οι δασκάλες της ΣΤ’ τάξης

Δημητριάδου Σοφία – Πέρκα Ευδοξία

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤ’ ΤΑΞΗ

Στις 20-22 Μαρτίου η Στ΄ τάξη πραγματοποίησε, με μεγάλη επιτυχία, τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, συνοδεία εκπαιδευτικών και γονέων των μαθητών.
Αναχωρήσαμε το πρωί με πολύ κέφι και ιδιαίτερη προσμονή και αγωνία, από μέρους των παιδιών και μετά από ένα πολύωρο αλλά ευχάριστο ταξίδι φτάσαμε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε σπάνια ζώα από διάφορα μέρη της γης. Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε τον Ιερό της Ακρόπολης, θαυμάσαμε  τα κορυφαία μνημεία του πολιτισμού μας και μέσα από την ξενάγηση   της  έμπειρης ξεναγού μας, αποκομίσαμε πολλές γνώσεις και πληροφορίες. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το μοναδικό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από τον Ιερό Βράχο  και τη γύρω περιοχή. Στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο Μετρό με προορισμό την  Πλατεία Συντάγματος. Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο μετακίνησης για να ζήσουν τα παιδιά και αυτή την εμπειρία γνωρίζοντας τον χώρο του μετρό,  θαυμάζοντας τα εκθέματα που βρίσκονται στις στάσεις και φυσικά να μετακινηθούν έστω και για λίγο με το μετρό. Πριν φτάσουμε στη Βουλή, περιηγηθήκαμε στον Εθνικό κήπο, θαυμάσαμε το Ζάπειο Μέγαρο, είδαμε το Προεδρικό Μέγαρο και τη Προεδρική Φρουρά. Όταν φτάσαμε στη Βουλή, μας υποδέχτηκε η βουλευτής του νομού μας κ. Πέρκα Θεοπίστη. Ακολούθως ξεναγηθήκαμε στη μεγαλοπρεπή  αίθουσα« Ελ. Βενιζέλος», γνωστή και ως  αίθουσα «Τροπαίων και  Υπασπιστών». Στη συγκεκριμένη αίθουσα κυριαρχεί η μνημειακή, ζωγραφική ζωοφόρος με σκηνές από κομβικά, πολεμικά και διπλωματικά επεισόδια της επαναστατικής περιόδου (1821-1833).Έπειτα παρακολουθήσαμε από τα θεωρεία συνεδρίαση της Βουλής και μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε το σχολείο μας. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος  και το βράδυ επισκεφτήκαμε το Μοναστηράκι.
Την τελευταία μέρα, με τους μαθητές, επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας. Η πλούσια ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896, και είναι το σημείο στο οποίο παραδίδεται η Ολυμπιακή Φλόγα σε όλους τους Ολυμπιακούς αγώνες, χειμερινούς και θερινούς. Ακολούθησε μια ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές μας: συμμετοχή σε ένα πρωτοποριακό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με διττό χαρακτήρα, το οποίο ήταν επιμορφωτικό και αθλητικό, ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές δημοτικών σχολείων. Στο τέλος του προγράμματος  απονεμήθηκαν σε όλους τους μαθητές μετάλλια και έπαινοι συμμετοχής.
Η εκδρομή μας τελείωσε με την επίσκεψή μας στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», το οποίο αποτελεί ιερό μνημείο όπου τιμούνται όλοι οι πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρέτησαν και έπεσαν για την πατρίδα. Είναι ένα ζωντανό κειμήλιο, που διδάσκει την ένδοξη Ελληνική Ναυτική Παράδοση.
Επιστρέψαμε κουρασμένοι αλλά πλημμυρισμένοι με  ευχάριστες εμπειρίες και γνώσεις.
Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην υποδειγματική συμπεριφορά όλων των παιδιών, στην άψογη συνεργασία με τους γονείς και το καλό κλίμα σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.  

ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : Τριανταφυλλίδης Λεωνίδας – Υποδ/ντής Α’
                                                Δημητριάδου Σοφία -Υποδ/ντρια Β’ & δασκάλα του ΣΤ1
                                                Πέρκα Ευδοξία – Δασκάλα του ΣΤ2                      
                                                Μαρινοπούλου Μαριάνθη & Βόσδου Ασημίνα

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2′

Στις 17 Νοεμβρίου οι μαθητές της Ε2 τάξης παρουσίασαν τη γιορτή του σχολείου για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Η γιορτή ξεκίνησε με video animation για να δούνε τα παιδιά με εικόνες και να ακούσουν με απλά λόγια την ιστορία της περιόδου αυτής. Στην συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο με τίτλο « Προετοιμάζοντας μια γιορτή για την 17η Νοεμβρίου». Στη διάρκεια του θεατρικού τα παιδιά τραγούδησαν τραγούδια αφιερωμένα στη δύσκολη εκείνη περίοδο. Στο τέλος τα παιδιά παρουσίασαν ένα δρώμενο που αφορούσε την απόδοση τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Τη γιορτή παρακολούθησε όλος ο σύλλογος διδασκόντων, οι μαθητές και οι γονείς μαθητών.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΒΟΤΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤ2 ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΔΜ

Οι μαθητές του ΣΤ2  συμμετείχαν στην έρευνα της Αναστασίας Οικονόμου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας και Ηλιοπούλου Χριστίνας, προπτυχιακής φοιτήτριας,  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Αξιολόγηση μιας Διδακτικής Μαθησιακής Ακολουθίας για το περιεχόμενο της Νανοεπιστήμης- Νανοτεχνολογίας σε μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ Δημοτικού». Η Νανοεπιστήμη- Νανοτεχνολογία (Ν-ΕΤ) αποτελεί ένα σύγχρονο, καινοτόμο και αναδυόμενο χώρο έρευνας. Η ραγδαία ανάπτυξη των προϊόντων της Ν-ΕΤ, τα οποία είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές, όπως υπερυδρόφοβα υλικά, αντιμικροβιακές επιφάνειες, προϊόντα για αποτελεσματικότερο φιλτράρισμα του νερού, έχουν επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Υποστηρίζεται ότι όλοι οι πολίτες χρειάζεται να αναπτύξουν τον νανογραμματισμό τους για να παίρνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο σχετικά με ζητήματα που άπτονται του περιεχομένου της Ν-ΕΤ. Επιστήμονες, ερευνητές, σχεδιαστές αναλυτικών προγραμμάτων και επικεφαλής στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής, υπογραμμίζουν ότι μια πρόκληση του 21ου αιώνα αποτελεί η ενσωμάτωση στην υποχρεωτική εκπαίδευση του περιεχομένου της Ν-ΕΤ. Έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται και να εφαρμόζονται εκπαιδευτικά πρόγραμμα για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, που περιλαμβάνουν έννοιες της Ν-ΕΤ. Κίνητρο συμμετοχής των μαθητών στην έρευνα είναι, η καλλιέργεια του νανογραμματισμου και το άνοιγμα των οριζόντων τους προς νέες καριέρες που θα μπορέσουν να επιλέξουν στο μέλλον σχετικές με τομείς της Ν-ΕΤ. Η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη διδακτικών παρεμβάσεων για το περιεχόμενο της Ν-ΕΤ είναι μεγάλη, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι χρήσιμα σε εκπαιδευτικούς, ερευνητές και σχεδιαστές αναλυτικών προγραμμάτων για να ενσωματώσουν το περιεχόμενο της Ν-ΕΤ στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο. 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : ΠΕΡΚΑ ΕΥΔΟΞΙΑ                           

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  Ε’ & ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ   

Την Τρίτη 25 Απριλίου, οι Ε’ & ΣΤ’ τάξεις, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στον νομό Καστοριάς.
Πρώτη στάση το χωριό Παύλος Μελάς  όπου βρίσκεται το σπίτι που δολοφονήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1904, ο αξιωματικός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Μελάς. Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκε το μάθημα  της Ιστορίας και συγκεκριμένα ο Μακεδονικός αγώνας και ο θάνατος του Παύλου Μελά.
Το συγκεκριμένο σπίτι έχει μετατραπεί σε ιστορικό μουσείο και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο μνημείο ως σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των γεγονότων του Μακεδονικού αγώνα. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα, το οποίο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιδιαίτερης, τοπικής αρχιτεκτονικής. Οι εσωτερικοί χώροι του μουσείου διατηρούν την διαρρύθμιση και τη μορφή των σπιτιών εκείνης της περιόδου και σώζεται όπως ακριβώς ήταν κατά την επιχείρηση του οθωμανικού αποσπάσματος. Παρουσιάζονται προσωπικά αντικείμενα της τότε ιδιοκτήτριας οικογένειας, όπλα, στολές και φωτογραφίες Μακεδονομάχων. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το μουσείο και τη σημασία του αλλά και από τα εκθέματά του.
Η δεύτερη στάση ήταν στο Ενυδρείο της Καστοριάς, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων. Φιλοξενεί αυτόχθονα, ξενικά και ενδημικά  ψάρια και οργανισμούς από γλυκά νερά της Ελλάδας. Οι μαθητές παρατήρησαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα ψάρια και τους οργανισμούς, καθώς ήταν μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία γι’  αυτούς.
Επιστρέψαμε  ευχαριστημένοι και γεμάτοι καινούριες εμπειρίες και γνώσεις.

Συνοδοί Εκπαιδευτικοί: Δημητριάδου Σοφία – Πέρκα Ευδοξία – Κορτσινίδου Μελίνα – Βότση Χριστίνα – Παπαγεωργίου Λάζαρος – Μουρατίδου Αγγελική

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δ’ ΤΑΞΗ

   Την  Τρίτη, 31  Ιανουαρίου 2023, τα τμήματα Δ1  και  Δ2  του  σχολείου μας πραγματοποίησαν  εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
     Αρχικά παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση  «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία της Κάρμεν  Ρουγγέρη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η παράσταση ήταν καταπληκτική και τα παιδιά  ενθουσιάστηκαν  βλέποντας  τον Οδυσσέα  και τους άλλους ήρωες  να ζωντανεύουν.
    Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον Λευκό Πύργο στην παραλία της Θεσσαλονίκης που αποτελεί σήμα κατατεθέν  και σημείο αναφοράς της πόλης.
     Φτάνοντας  εντυπωσιάστηκαν από  το ύψος και το μέγεθός του, καθώς και τα υλικά από τα οποία φαίνεται να είναι κατασκευασμένος. Στη συνέχεια ξεκίνησε η ανάβαση στους ορόφους και η ξενάγηση στον κάθε όροφο, όπου μέσα από τις εκθέσεις που φιλοξενούνται, τα παιδιά έμαθαν πολλά για την ιστορία, τη γεωγραφία, τους ανθρώπους και την καθημερινή ζωή στο πέρασμα των χρόνων.          
Παλαιότερα οι χριστιανοί τον αποκαλούσαν “Ο Πύργος του αίματος”, “Ο Πύργος των Γενιτσάρων” και ακόμη πιο παλιά, τον 18ο αι. ήταν “Το Φρούριο της Καλαμαρίας”.
     Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ιστορίας της πόλης . Στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας.
     Ανέβηκαν  τους 6 ορόφους και φτάνοντας στον εξώστη απόλαυσαν την πανοραμική θέα  τόσο προς τον Θερμαϊκό και τη βουνοκορφή του Ολύμπου όσο  και προς την Άνω Πόλη ή την Ανατολική Θεσσαλονίκη.
    Τέλος  θαύμασαν  το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στη Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:ΚΑΤΣΟΥΛΙΑΝΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ – ΠΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ – ΜΠΑΛΙΑΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΟΣΔΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ – ΛΙΟΛΙΟΥ ΧΑΡΑ

ΒΕΡΓΙΝΑ : ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΑΙΓΩΝ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ (ΣΤ’ ΤΑΞΗ)

Στις 23 Σεπτεμβρίου τα δύο τμήματα της ΣΤ’ τάξης επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο μοναδικό Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας.

Κάποια από τα πιο ξεχωριστά και εντυπωσιακά ευρήματα από την περίοδο της Μακεδονικής Ηγεμονίας που χαρακτηρίζει την Ελληνική ιστορία εκτίθενται με πολύ έξυπνο τρόπο στο σημείο που έλαβαν μέρος οι αρχικές ανασκαφές. Το υπόγειο μουσείο κατασκευάστηκε το 1993, περίπου 16 χρόνια μετά την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές.

 Δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο και μέριμνα ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες με ελεγχόμενη υγρασία και θερμοκρασία που είναι απαραίτητη για όλα τα πολύτιμα ευρήματα προκειμένου να διατηρηθούν κατάλληλα και να προφυλαχθούν. Εντός του μουσείου βρίσκονται τέσσερις τάφοι και το «Ηρώον», ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Βασιλιά Φίλιππο Β’ των Μακεδόνων.

 Στο μουσείο εκτίθενται εκατοντάδες μοναδικά αντικείμενα τα οποία περιλαμβάνουν περίτεχνες χρυσές δημιουργίες, πολυτελή κοσμηματοποιία, πολύχρωμες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά αλλά και εκατοντάδες άλλα αρχαία αντικείμενα, όπως ένα εξαιρετικά πλούσια σκαλισμένο κρεβάτι ταφικού χαρακτήρα τα οποία χρησιμοποιούνταν από την Βασιλική οικογένεια.

 Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα  είναι η ασπίδα και πανοπλία του Φιλίππου Β΄ και η φημισμένη χρυσή λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του. Πλούσια διακοσμημένη με λουλούδια, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της ένα μεγάλο δεκαεξάκτινο αστέρι. Ένα εντυπωσιακότατο χρυσό στεφάνι το οποίο αποτελείται από 313 χρυσά φύλλα και μαγεύει με την εκπληκτική του λεπτομέρεια βρέθηκε εντός της λάρνακας.

 Ένα ακόμα έκθεμα το οποίο προκαλεί τον θαυμασμό ακόμα και σήμερα λόγω του μεγέθους του είναι οι μικρογραφικές προσεκτικά σκαλισμένες φιγούρες διαφόρων προσώπων από ελεφαντόδοντο. Πέρα από την απίστευτη λεπτομέρεια που τις διακρίνει, η προθήκη φύλλων χρυσού σε πολλές από αυτές βελτιώνει κατακόρυφα την αισθητική τους

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το νέο, σύγχρονο  Αρχαιολογικό μουσείο Πέλλας, το οποίο αποτελεί φυσική κατάληξη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας, πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους. Εκεί τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου όπου και εντυπωσιάστηκαν  θαυμάζοντας τις σπάνιες και μοναδικές συλλογές του, οι οποίες αναπτύσσονται σε 4 θεματικές ενότητες: την καθημερινή ζωή, το δημόσιο βίο, τη θρησκευτική ζωή (δημόσια ιερά) και τα ταφικά έθιμα (νεκροταφεία).Σταθήκαμε πολύ τυχεροί καθώς στην είσοδο του μουσείου υπήρχε μια μικρή έκθεση με αντίγραφα των εκθεμάτων, όπου τα παιδιά μπορούσαν να τα αγγίξουν, να τα δοκιμάσουν και να παίξουν.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ :  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΠΕΡΚΑ ΕΥΔΟΞΙΑ – ΜΠΑΛΙΑΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

«ΑΝΘΡΑΚΕΣ…. Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ»  ΣΤ’ ΤΑΞΗ

Στις 14 Νοεμβρίου οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ επισκέφτηκαν το Κ.Π.Ε. Μελίτης, όπου παρακολούθησαν και υλοποίησαν το βιωματικό πρόγραμμα «Άνθρακες… ο θησαυρός».

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το γνωστικό μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, στη Βεύη, με στόχο  την ενημέρωση των μαθητών για τους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές εξοικειώθηκαν με όρους όπως ενέργεια, ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας, φαινόμενο του θερμοκηπίου, όξινη βροχή, κλιματική αλλαγή κ.ά.., όρους που συναντάμε στο μάθημα «Ερευνώ και ανακαλύπτω». Οι μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό βίντεο «το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας» και στη συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κάρβουνου. Πήραμε τα βάζα στο σχολείο, όμως θα πρέπει να περιμένουμε  πολλά….  χρόνια για να σχηματιστεί. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου απάντησαν στις ερωτήσεις των παιδιών και έλυσαν διάφορες απορίες τους. Επίσης τους παρουσίασαν μια προσομοίωση κίνησης αυτοκινήτου, το οποίο χρησιμοποιεί για καύσιμο νερό, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ οικονομικό.

 Ακολούθησε επίσκεψη στο πεδίο εργασίας, πρώτα στα ορυχεία Αχλάδας, όπου βρέθηκαν στον τόπο από τον οποίο  γίνεται η εξόρυξη του λιγνίτη και έπειτα στον Α.Η.Σ. Μελίτης για να δουν από κοντά εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το πρόγραμμα και αποκόμισαν πολλές καινούριες γνώσεις.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΠΕΡΚΑ ΕΥΔΟΞΙΑ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ  (Δ1′ ΤΜΗΜΑ)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας  πριν τις  διακοπές του Πάσχα ασχοληθήκαμε με πασχαλινές κατασκευές. Δημιουργήσαμε το βιβλίο με τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, χειροτεχνίες και μια ψηφιακή εφαρμογή με ζωγραφιές κι ευχές των μαθητών/τριών μας.

                              Εκπαιδευτικός : Κατσουλιάνου Μελπομένη

(Αφού ανοίξετε τον σύνδεσμο, πατήστε σε κάθε προσωπάκι!)

https://www.thinglink.com/scene/1700606484309607013

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ & 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ Ε’ & ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εθνική περηφάνια,  γιορτάστηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι εθνικοί επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου 1940 και 25ης Μαρτίου 1821.
Το σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε στις μαθητικές παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της  Φλώρινας.
 Μαθητές και μαθήτριες από την Ε΄ και Στ΄ τάξη, με τη συνοδεία του γυμναστή μας κ. Σταμπουλτζή Αθανάσιου, παρέλασαν κρατώντας την ελληνική σημαία και απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα από το πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε την παρέλαση.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας για την άψογη παρουσία.

9η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ-
 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2022   (30-9-2022)

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, καθώς και της 9ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού  οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες με κοινό σύνθημα: «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ», υπό την καθοδήγηση του γυμναστή μας κ. Σταμπουλτζή και τη συμμετοχή όλων των εκπ/κών του σχολείου μας.

Μια ημέρα αφιερωμένη στα οφέλη της άσκησης, στα αθλητικά ιδεώδη και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μέσα στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο, το σχολείο των δεξιοτήτων, των εκπαιδευτικών καινοτομιών και των παιδαγωγικών μεταρρυθμίσεων.
Μέσα από το παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες, μέσα από την συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό, μέσα από τις προσωπικές επιλογές, τα ταλέντα και την προτίμηση των παιδιών στον τρόπο που θα εντάξουν την άθληση στην καθημερινότητά τους, μέσα από το σχολικό περιβάλλον, τα παιδιά μας ωφελούνται από την ευεργετική επίδραση του αθλητισμού στη ζωή τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Την Παρασκευή 12-5-2023 οι Ε’ και ΣΤ’ τάξεις του σχολείου μας, με συνοδούς τις δασκάλες τους κ. Δημητριάδου Σοφία, κ. Πέρκα Εύη, κ. Κορτσινίδου Μελίνα, κ. Βότση Χριστίνα και κ. Βόσδου Μίνα, πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα. Στην Καλαμπάκα  ξεναγήθηκαν  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μανιταριών, το οποίο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή θηλαστικών και πτηνών και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών. Στη συνέχεια παρακολούθησαν στο Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού Μετεώρων 3D(τρισδιάστατες) προβολές με θέμα τη δημιουργία των Μετεώρων και τις Ιερές Μονές των Μετεώρων. Ακολούθησε η ξενάγηση  από το λεωφορείο στις μονές των Μετεώρων και η επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Στεφάνου, στην οποία εκτός των άλλων λειτουργεί και το Σκευοφυλάκιο- Μουσείο με εκθέματα τα πιο αξιόλογα κειμήλια της Μονής όπως χειρόγραφα, χρυσοκέντητα άμφια, υφαντά, μεταβυζαντινές εικόνες, ιερά σκεύη κ.α. Οι μαθητές μας επέστρεψαν χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι, γεμάτοι καινούριες γνώσεις και εμπειρίες.

ΧΡΥΣΟ ΚΥΠΕΛΟ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το χρυσό κύπελο κέρδισε η ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου μας, στους σχολικούς αγώνες των δημοτικών σχολείων της Φλώρινας, που διεξήχθησαν την Πέμπτη 18 Μαΐου σε αθλητικό κέντρο της πόλης μας. Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες, στους υπόλοιπους μαθητές μας  που τους ενθάρρυναν και φυσικά στον γυμναστή του σχολείου μας κ. Σταμπουλτζή.
Τα μετάλλια απένειμε στους παίκτες η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης  Φλώρινας κ. Ευαγγελία Τσελεπή.
Ήταν το καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο της Στ’ τάξης προς το σχολείο μας. Ευχόμαστε να έχετε πάντα επιτυχίες  στη ζωή σας.

Δείτε τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν

«ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!» ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΑΞΗ : ΣΤ1

Κάθε τέλος είναι και μια αρχή! Για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄ τάξης τελειώνει ένας κύκλος και ξεκινάει ένας καινούριος με άγχος, αγωνία αλλά και προσμονή. Το παραπάνω πρόγραμμα έχει στόχο να κάνει όσο γίνεται πιο ομαλή αυτή τη μετάβαση, να προετοιμάσει τους μαθητές και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εφηβείας που παρουσιάζονται σε αυτή την ηλικία. Το ταξίδι συνεχίζεται…..

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ : ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Ε’ & ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ

Την Παρασκευή 12-5-2023 οι Ε’ και ΣΤ’ τάξεις του σχολείου μας  πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα. Στην Καλαμπάκα  ξεναγήθηκαν  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μανιταριών, το οποίο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή θηλαστικών και πτηνών και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών. Στη συνέχεια παρακολούθησαν στο Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού Μετεώρων 3D(τρισδιάστατες) προβολές με θέμα τη δημιουργία των Μετεώρων και τις Ιερές Μονές των Μετεώρων. Ακολούθησε η ξενάγηση  από το λεωφορείο στις μονές των Μετεώρων και η επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Στεφάνου, στην οποία εκτός των άλλων λειτουργεί και το Σκευοφυλάκιο- Μουσείο με εκθέματα τα πιο αξιόλογα κειμήλια της Μονής όπως χειρόγραφα, χρυσοκέντητα άμφια, υφαντά, μεταβυζαντινές εικόνες, ιερά σκεύη κ.α. Οι μαθητές μας επέστρεψαν χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι, γεμάτοι καινούριες γνώσεις και εμπειρίες.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΠΕΡΚΑ ΕΥΔΟΞΙΑ – ΚΟΡΤΣΙΝΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ – ΒΟΤΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΒΟΣΔΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ

ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Στις 21 Οκτωβρίου, σε μια γωνιά της αυλής μας, στήθηκε το κινητό Πλανητάριο και ένα τηλεσκόπιο, τα οποία επισκέφθηκαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας.
Συγκεκριμένα κάθε τάξη παρακολούθησε ανάλογο πρόγραμμα με τη διδακτέα ύλη του.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από το θέαμα και την τρισδιάστατη ζωντάνια που τους προσέφερε η ημισφαιρική οθόνη πλήρους θόλου, επειδή για τα περισσότερα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα σταθερό Πλανητάριο.
Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο, το μόνο φορητό πλανητάριο με σταθερό θόλο για υψηλής ποιότητας προβολή, προβάλλει ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360◦) σε έναν σταθερό συναρμολογούμενο θόλο διαμέτρου. Οι εικόνες προβάλλονται σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου ώστε να περιβάλλουν πλήρως το κοινό, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό περιβάλλον που συναρπάζει. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος για τις μεγάλες τάξεις ή του βυθού για τις μικρές, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των μαθητών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.
Τέλος όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν με το τηλεσκόπιο τον ουρανό.