Σχολικές Δράσεις 2012-2013

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο γυμναστήριο του σχολείου μας η καθιερωμένη σχολική γιορτή, για να τιμήσουμε τους ήρωες του Σαράντα.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ .Μάγγος,  στη διάρκεια της οποίας προβλήθηκαν βίντεο από το έπος του ’40, με την επιμέλεια της καθηγήτριας πληροφορικής κ. Ρίζου, ενώ συμμετείχαν μαθητές από όλα τα τμήματα με ποιήματα και δραματοποιήσεις.
Το χρονικό του πολέμου αφηγήθηκε στους μαθητές και στους γονείς τους η κ. Μιχαηλίδου.
Τη γιορτή πλαισίωσε η χορωδία του σχολείου με τραγούδια  Ελλήνων δημιουργών που έδωσε έναν πραγματικά  ξεχωριστό τόνο, με καθοδήγηση του μουσικού μας κ. Σιδέρη και της κ. Δόρδα, οι οποίοι έπαιξαν φλογέρα και κιθάρα αντίστοιχα.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  (Ε’2 & Ε’3 ΤΜΗΜΑΤΑ)

Στις  γυμναστήριο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τους Τούρκους (7-11-1912).
Η γιορτή πλαισιώθηκε με  θεατρικά δρώμενα και ποιήματα από τα τμήματα Ε2 και Ε3  και υπεύθυνους τους δασκάλους τους κ. Σολομωνίδη Κλήμη και κ. Παπαγεωργίου Λάζαρο αντίστοιχα.
Η χορωδία αποτελούμενη από μαθητές της Στ’ τάξης, με  την καθοδήγηση του μουσικού μας   κ. Σιδέρη Αθανάσιο και της κ. Δόρδα Αγλαΐα,  τραγούδησε επετειακά  τραγούδια. Η γιορτή έκλεισε με το ζεστό χειροκρότημα των υπολοίπων μαθητών και ιδιαίτερα των γονέων που παρακολούθησαν τη γιορτή.

ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΘΑΡΑ, ΔΟΝΤΙΑ ΓΕΡΑ  (Β’ ΤΑΞΗ)

«Δόντια καθαρά, δόντια γερά» είναι ο τίτλος του προγράμματος στοματικής υγιεινής που υλοποίησε η Β΄ τάξη του σχολείου μας, στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης .
 Στόχοι του προγράμματος: Να  γνωρίσουν  τα  παιδιά  τα  βασικά  στοιχεία  για  τη  στοματική  κοιλότητα  και να αντιληφθούν  την  αλλαγή  των  δοντιών  που  βιώνουν  στην  ηλικία αυτή, να  συνειδητοποιήσουν  ότι  τα  δόντια  είναι  πολύ  σημαντικά  για  τον  οργανισμό  μας, να  αναγνωρίσουν  την  αναγκαιότητα  λήψης  κατάλληλων  προληπτικών  μέτρων  για μια  καλή  στοματική  υγεία, να  ασκηθούν  στο  σωστό  τρόπο  καθαρισμού  των  δοντιών, να αντιληφθούν  ποιες  τροφές    καταστρέφουν  τα  δόντια.
Οι μαθητές μέσα από βιωματικές και ευχάριστες δραστηριότητες όπως ανάγνωση βιβλίων και προβολή οπτικοακουστικού υλικού, έγραψαν συνθήματα, ποιήματα, ζωγράφισαν αφίσες, έφτιαξαν οδοντοστοιχίες και οδοντόβουρτσες με πλαστελίνες και φασόλια, απάντησαν σε ερωτηματολόγια, έφαγαν υγιεινό πρωινό όλοι μαζί στην τάξη, το οποίο  έφεραν από το σπίτι. Το  πρόγραμμα έκλεισε με την επίσκεψη των οδοντιάτρων κ. Κύρκου και κ. Ιωαννίδη, οι οποίοι συζήτησαν με τα παιδιά, τους έδειξαν πώς να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους, εξέτασαν τα δόντια τους και προέβησαν σε φθορίωση των δοντιών των μαθητών.
Στη γιορτή για την ημέρα περιβάλλοντος  που έγινε στο σχολείο μας, οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμα με ένα  σχετικό θεατρικό.
Υπεύθυνες δασκάλες: Λυγούρα  Μαρία, Δημητριάδου Σοφία

                            ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  (Β1′ ΤΜΗΜΑ)

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική επίσκεψη πραγματοποίησε το Β1 τμήμα του σχολείου μας,  με τη δασκάλα του κ. Δημητριάδου Σοφία, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Φλώρινας «Βασιλική Πιτόσκα».
 Στόχοι της επίσκεψης ήταν να ανακαλύψουν τα παιδιά τον μαγικό κόσμο του βιβλίου, να συνειδητοποιήσουν την αξία του, και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης.
Ξεναγήθηκαν στον χώρο από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, ξεφύλλισαν βιβλία, έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγράφισαν, δανείστηκαν βιβλία και πέρασαν χαρούμενες, ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές.
Φεύγοντας, εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν ξανά τη βιβλιοθήκη με τους γονείς τους και να συνεχίσουν να δανείζονται βιβλία.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο γυμναστήριο του σχολείου μας η καθιερωμένη σχολική γιορτή της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, ενάντια στη Χούντα.
Κατά τη  διάρκεια της  εκδήλωσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, με την επιμέλεια της καθηγήτριας πληροφορικής κ. Ρίζου Γλυκερίας, ενώ συμμετείχαν μαθητές  με ποιήματα και δραματοποιήσεις.
Το χρονικό της εξέγερσης αφηγήθηκε στους μαθητές και στους γονείς τους η κ. Γροσδάνη Άννα.
Τη γιορτή πλαισίωσε η χορωδία του σχολείου με τραγούδια αφιερωμένα στους ήρωες του Πολυτεχνείου, με την καθοδήγηση του μουσικού μας κ. Σιδέρη Αθανάσιο και της κ. Δόρδα Αγλαΐας, οι οποίοι τους συνόδευσαν με μουσικά όργανα και δημιούργησαν κλίμα συγκίνησης.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Μάγγος Παύλος.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ  (Β’ ΤΑΞΗ)

Έφτασαν τα Χριστούγεννα, η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, και πραγματοποιήθηκε στο γυμναστήριο του σχολείου μας η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή, από τα δύο τμήματα της Β’ τάξης και τις δασκάλες τους κ. Δημητριάδου Σοφία και κ. Λυγούρα Μαρία.
Τα καλικαντζαράκια έφαγαν τους κουραμπιέδες, «άσπρισαν από την άχνη» και έκαναν τις ζαβολιές τους.
Οι υπόλοιποι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα,  τραγούδησαν  τραγούδια, είπαν τα κάλαντα στα ελληνικά και στα αγγλικά, που τους δίδαξε η καθηγήτρια αγγλικών κ. Δρόσου, μέσα σε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα και ευχήθηκαν σε όλους
«ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ».

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας  εκδήλωση, αφιερωμένη στη Γενοκτονία του Πόντου.
Υπεύθυνη  της εκδήλωσης ήταν η κ. Αθανασιάδου Ελένη.
                                   Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και χρονικά ενώ η χορωδία του σχολείου πλαισίωσε τη γιορτή με τραγούδια. 

Προσκεκλημένος στην εκδήλωση ήταν ο κ. Αθανασιάδης Ιωσήφ, ο οποίος έπαιξε ποντιακή λίρα.
Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακούς χορούς που χόρεψαν μαθητές του σχολείου.
Πολύτιμη για την επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η συμβολή της κ. Ρίζου Γλυκερίας, υπεύθυνη των προβολών, του κ. Σιδέρη Αθανάσιου και της κ. Δόρδα  Αγλαΐας, που είχαν αναλάβει το μουσικό μέρος της γιορτής  και του κ. Μάγγου Παύλου, ο οποίος  παρουσίασε την εκδήλωση.

Δείτε το βίντεο το οποίο δημιουργήσαμε με όλες τις δράσεις μας

Επίσης μπορείτε να δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες μας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ & ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ  (Β’ ΤΑΞΗ)

Σήμερα το μάθημα έγινε έξω από τον χώρο του σχολείου και χωρίς βιβλίο. Αφορμή οι ενότητες από το βιβλίο της Μελέτης: «Η Ανθή στο Ταχυδρομείο» και «Ανακαλύπτω το πράσινο στη συνοικία μου». Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Ταχυδρομείο της πόλης μας και το ποτάμι μας.
Στόχοι της επίσκεψης: Να εντοπίσουν οι μαθητές τον χώρο που στεγάζεται το Ταχυδρομείο, να μάθουν πως λειτουργεί, τις υπηρεσίες που προσφέρει και να κατανοήσουν τις ενέργειες που κάνουμε για να εξυπηρετηθούμε σ’ αυτό.
Προηγήθηκε προετοιμασία στην τάξη. Επικοινωνήσαμε για να κλείσουμε ραντεβού, εντοπίσαμε στον αστικό χάρτη της πόλης πού βρίσκεται το Ταχυδρομείο, αποφασίσαμε την πιο κατάλληλη διαδρομή, συζητήσαμε για τη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλά και στον χώρο του Ταχυδρομείου,  γράψαμε γράμμα σε έναν συμμαθητή μας που πήρε μεταγραφή σε σχολείο άλλης πόλης για να το ταχυδρομήσουμε και καταγράψαμε ερωτήσεις που θα κάναμε στους υπαλλήλους του Ταχυδρομείου. Όταν φτάσαμε εκεί ο υπεύθυνος  που μας υποδέχτηκε, μας ενημέρωσε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΕΛΤΑ όπως αποστολή και παραλαβή δεμάτων και γραμμάτων καθώς και χρημάτων, αγορά γραμματοσήμων, τρόπο πληρωμής. Κάναμε ερωτήσεις, καταγράψαμε τις απαντήσεις, αγοράσαμε γραμματόσημο, περιμένοντας τη σειρά μας ,για να στείλουμε το γράμμα στον συμμαθητή μας, το οποίο βάλαμε στο κίτρινο κουτί έξω από το ταχυδρομείο.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ποτάμι της πόλης μας, παρατηρήσαμε τη γύρω περιοχή, τα διατηρητέα σπίτια και το πράσινο που υπάρχει γύρω από αυτό.
Επιστρέψαμε στο σχολείο κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι και γεμάτοι καινούριες γνώσεις και εμπειρίες.     

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ : ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο του σχολείου μας εκδηλώσεις, στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, με παράλληλες δράσεις που αφορούσαν καταρχήν το περιβάλλον αλλά και την κυκλοφοριακή αγωγή, τη στοματική υγιεινή, τη φιλαναγνωσία, τον εθελοντισμό κ.α.
Πραγματοποιήθηκαν θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια, παρουσιάσεις προγραμμάτων και διάφορες άλλες δραστηριότητες σε παράλληλες δράσεις και κλείσαμε με τραγούδια και χορούς από όλους τους παρευρισκόμενους.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους  ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Νώτας Παναγιώτης, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας καθαριότητας κ. Κακιούσης Νικόλαος, τα στελέχη της Δημοτικής αστυνομίας κ. Κάτης Αθανάσιος και κ. Τράιτση Αναστασία, η κ. Τσουρίλα  Βιβή που συνόδευσε την ΣΤ’ τάξη του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, καθώς και οι γονείς  των μαθητών μας.
 Ήταν μια ημέρα δημιουργίας, χαράς και κεφιού με πολλά μηνύματα προς όλους.

Δείτε το βίντεο το οποίο δημιουργήσαμε με όλες τις δράσεις μας

Επίσης μπορείτε να δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες μας

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ  (ΣΤ΄ ΤΑΞΗ)

Μια ακόμη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές/ριες της Στ΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Δόρδα Αγλαΐα και κ. Κωτσαλίδου Δέσποινα  και τη βοήθεια του μουσικού μας κ. Σιδέρη Αθανάσιου ανέλαβαν να παρουσιάσουν στο γυμναστήριο του σχολείου μας τη γιορτή λήξης και να μας αποχαιρετίσουν. Μια γιορτή πολύ σημαντική, αφού μετά από έξι χρόνια στο δημοτικό έφτασε η στιγμή να ανέβουν ένα σκαλοπάτι στη μαθητική τους ζωή. Έξι χρόνια γεμάτα δημιουργικές στιγμές, γνώσεις, εμπειρίες, γέλια, χαρές αλλά και δυσάρεστες στιγμές, οι οποίες ελπίζουμε να ήταν ελάχιστες.
Οι μαθητές/ριες απήγγειλαν ποιήματα, παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα, θυμήθηκαν  στιγμές από τη ζωή τους στο δημοτικό, έπαιξαν μουσική,  τραγούδησαν και φυσικά χόρεψαν, μέσα σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης.
Η γιορτή τελείωσε με το πιο ζεστό χειροκρότημα από τους γονείς, τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους που παρακολουθούσαν τη γιορτή και μια υπόσχεση που μας έδωσαν ότι δε θα ξεχάσουν τα έξι χρόνια που πέρασαν μαζί μας.
Καλή συνέχεια στο ταξίδι σας, παιδιά μας! Σας ευχόμαστε καλή πρόοδο, πολλές επιτυχίες και κάθε μέρα να γίνεστε καλύτεροι!

ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ  (Δ2’ ΤΜΗΜΑ)

Στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης, η κ. Μιχαηλίδου Αλέκα και οι μαθητές/ριες του Δ2,υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όμορφη πόλη».
Σκοπός  του προγράμματος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να ευαισθητοποιούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν ώστε να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους.
Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν να αναπτύξουν ερευνητική διάθεση, κριτική και δημιουργική σκέψη για την προσέγγιση και κατανόηση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και να αναπτύξουν κώδικα συμπεριφοράς απέναντι στην ομάδα και στο περιβάλλον.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα στην τάξη  αλλά και στην περιοχή γύρω από το σχολείο και είχε διαθεματική προσέγγιση.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΖΑΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ (Α’ ΤΑΞΗ)

Η επίσκεψη στον Συνοικισμό Νεοφώτιστων, που πραγματοποίησε η τάξη μας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς , Μάγγο Παύλο και Τερεζή Σοφία, μας  έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε  σε επαφή και να χαρούμε  από κοντά ένα άλογο.
 Μας υποδέχτηκε η οικογένεια του μαθητή μας Αλή Κωνσταντίνου, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ένα άλογο και έτσι μπορέσαμε και  γνωρίσαμε το υπέροχο αυτό ζώο.
Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα παιδιά, γιατί το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζουν δεν τους παρέχει συχνά τέτοιες ευκαιρίες.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΠ/ΚΟΙ: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ- ΧΡΥΣΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

No Responses

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *