Σχολικές Δράσεις 2021-2022

8η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Επιτέλους μετά από έναν χρόνο σχεδόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας, μαζί με τους δασκάλους τους, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες στον χώρο του σχολείου. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού  οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες με κοινό σύνθημα: «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά».
 Η προώθηση της δημιουργικότητας μέσω του αθλητισμού, η προαγωγή της υγείας και της ευεξίας, η ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, αποτελούν τους  στόχους αυτής της εκδήλωσης.
Τηρώντας όλα τα οριζόμενα μέτρα του ΥΠΑΙΘ, ασφαλούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αποφυγή διασποράς του COVID 19, υλοποιήθηκαν δραστηριότητες όπως τρέξιμο, περπάτημα, σχοινάκι, χορός,  με τη συμμετοχή όλων  των μαθητών και μαθητριών στις δύο αυλές του σχολείου μας. Με την καθοδήγηση του γυμναστή μας κ. Σταμπουλτζή Αθανάσιου, μαθητές και εκπαιδευτικοί, πέρασαν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, χαράς, δημιουργικότητας, μέσω διαφόρων αθλητικών δραστηριοτήτων.

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ!!»

Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ΔΙΑΔΥΜΑ και συμμετείχε στην παραπάνω δράση.
Σκοπός της δράσης ήταν να συγκεντρωθούν υλικά από παιδιά για παιδιά, που δεν  τα χρειάζονται,  ωστόσο είναι χρήσιμα και σε καλή κατάσταση. Παράλληλα δε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων, καθώς με αυτό τον τρόπο βοηθάνε στη μείωση των σκουπιδιών, τα οποία επιβαρύνουν και μολύνουν τον πλανήτη μας. Η δράση εντάχτηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (20-28 Νοεμβρίου 2021).
Οι μαθητές του Γ1, Ε1, Ε2 και ΣΤ2 συγκέντρωσαν και πρόσφεραν απλόχερα παιχνίδια, βιβλία και σχολικά είδη προς επαναχρησιμοποίηση, τα οποία βρίσκονται πλέον στο Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης του δήμου Φλώρινας. Η δράση ολοκληρώθηκε με κατασκευές, αφίσες και ποιήματα που δημιούργησαν οι μαθητές, που συμμετείχαν στη δράση.
Συμμετέχουμε όλοι στη μείωση των αποβλήτων και φροντίζουμε για το μέλλον του πλανήτη μας!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΤΟΥ   (Β1’ ΤΜΗΜΑ)

Σεπτέμβρης ! Η κατάλληλη εποχή για μούστο, κρασί και τσίπουρο.
Έτσι λοιπόν και εμείς, το Β1, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μούστο μέσα στην τάξη.
Με αφορμή τη συζήτηση που είχαμε με τον μαθητή του τμήματος Βαγγέλη Πετρίδη,  για την παρασκευή  μούστου στο σπίτι του, πήραμε όλοι μαζί την απόφαση να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και να φτιάξουμε μούστο στο σχολείο. Έτσι θα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες τα μυστικά παρασκευής του.
Τα παιδιά φόρεσαν γάντια, έστιψαν τα σταφύλια, τα στράγγισαν. Αφού ολοκληρώθηκε  η διαδικασία , δοκίμασαν όλα τα παιδιά με χαρά τον μούστο που έφτιαξαν με τα χεράκια τους.
Τελικά άξιζε ο κόπος !!
Ευχαριστούμε την οικογένεια  του Γιώργου Πετρίδη, η οποία χορήγησε τις πρώτες ύλες αλλά και παραχώρησε τα σκεύη και τα εργαλεία για να επιτευχθεί ο στόχος.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΧΡΥΣΙΚΟΥ ΑΛΕΚΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021

Χριστούγεννα! Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Τα παιδιά όμως την περιμένουν με ακόμη  μεγαλύτερη ανυπομονησία για να ξεκουραστούν, να πουν τα κάλαντα και να ζήσουν ευχάριστες και ξένοιαστες στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Θέλοντας και μεις στο σχολείο μας να δημιουργήσουμε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήσαμε   διάφορες δράσεις με τους μαθητές μας,  τις οποίες μπορείτε να δείτε στην παρακάτω ψηφιακή εφαρμογή Μicrosoft sway.

Ευχόμαστε σε όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

« ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΟΥΝ» (ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ)

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου οι μαθητές και οι μαθήτριες μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεντροφύτευσης  που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης( ΕΚΕΤΑ) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  στο πλαίσιο του προγράμματος Life Terra.
 Ως μέρος μιας πολύπλευρης στρατηγικής, η φύτευση δέντρων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του περιβάλλοντος. Περίπου 2.500 δένδρα έχουν φυτευτεί έως σήμερα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Life- Terra.
Με  το πρόγραμμα αυτό θα φυτευτούν 500.000.000 δέντρα  έως το 2025 σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής κρίσεως, στην προστασία των εδαφών από διάβρωση και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Η εκπαίδευση είναι η πολυτιμότερη επένδυσή για το μέλλον. Καθοριστική είναι η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των παιδιών που αναλαμβάνουν την περιβαλλοντική ευθύνη.

 Δεκατρία δέντρα φυτεύτηκαν περιμετρικά στον αύλειο χώρο του σχολείου μας, όσα και τα τμήματά μας. Κάθε τμήμα υιοθέτησε ένα δέντρο, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα  και την προστασία του. Παράλληλα τα παιδιά είχαν  την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους του προγράμματος, για τις βλαβερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δέντρα στο οικοσύστημα, τις ορθές πρακτικές φύτευσης και συντήρησής τους,  και τη σημαντική συμβολή των δέντρων στον περιορισμό της κλιματικής κρίσεως.

 Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του προγράμματος για την οργάνωση και την υλοποίηση της παραπάνω δράσης στο σχολείο μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ (Ε’-ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ)

Ο Δήμος Φλώρινας σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: «Προώθηση δράσεων πρόληψης και παραγωγής απορριμμάτων και ανακύκλωσης στη διασυνοριακή περιοχή-Less Waste II» προωθούν ένα νέο, καινοτόμο σύστημα χωριστής συλλογής τηγανέλαιων από νοικοκυριά.

Τα τηγανέλαια αποτελούν ένα εξαιρετικά ρυπογόνο, οικιακό απόβλητο και ευθύνονται για πληθώρα προβλημάτων στο έδαφος, τα υδάτινα οικοσυστήματα, τα συστήματα αποχετεύσεων και τους βιολογικούς καθαρισμούς. Η περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους, επιτάσσει την ξεχωριστή συλλογή τους σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις για την προώθησή τους προς αξιοποίηση. Η συλλογή των τηγανέλαιων θα πρέπει να γίνεται από τους πολίτες σε ειδικά πράσινα δοχεία, τα οποία στη συνέχεια θα συγκεντρώνονται στο ειδικό πράσινο ΑΤΜ και αφού ανακυκλωθούν είναι χρήσιμα ως επί το πλείστον στην παραγωγή βιολιπαντικών, βιοκαυσίμων ενέργειας, ζωοτροφών.

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και των μαθητών, για όλα τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση στο Νέο Πάρκο. Αποδεχόμενοι την πρόσκληση, οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, επισκέφτηκαν το Νέο Πάρκο, συνοδεία των δασκάλων τους, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανήματος συλλογής τηγανέλαιων αλλά και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΠ/ΚΟΙ : ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΠΕΡΚΑ ΕΥΗ, ΚΟΡΤΣΙΝΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ & ΔΟΡΔΑ ΛΙΑ

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ 2021-2022 (Ε’ & ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εθνική περηφάνια, μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, γιορτάστηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι εθνικοί επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου 1940 και 25ης Μαρτίου 1821.
Το σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε στις μαθητικές παρελάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της  Φλώρινας.
 Μαθητές και μαθήτριες από την Ε΄ και Στ΄ τάξη, με τη συνοδεία του γυμναστή μας κ. Σταμπουλτζή Αθανάσιου, παρέλασαν κρατώντας την ελληνική σημαία και απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα από το πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε την παρέλαση.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας για την άψογη παρουσία.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ : ΣΤΑΜΠΟΥΛΤΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Ε’ ΤΑΞΗ)

Την Παρασκευή 6 Μαΐου τα δύο τμήματα της Ε’ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, συνοδεία των δασκάλων τους κ. Δημητριάδου Σοφία, κ. Πέρκα Ευδοξία και των εκπαιδευτικών του σχολείου κ. Μαρινοπούλου Μαριάνθη και κ. Μπαλιάση Ιωάννη.

Πρώτη στάση το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο οποίο υλοποιήθηκαν δύο μουσειοπαιδαγωγικά εκπ/κα προγράμματα: «Όψεις καθημερινής ζωής στην Παλαιοχριστιανική εποχή» και «Νερό, πηγή ζωής». Προηγήθηκε η προετοιμασία στην τάξη καθώς και ο χωρισμός των ομάδων. Στο μουσείο, αφού δόθηκαν τα φύλλα εργασίας στις ομάδες, η κάθε ομάδα εντόπισε τον χώρο και τα αντικείμενα που έπρεπε να παρατηρήσει και στη συνέχεια  κατέγραψε και να απάντησε στις ερωτήσεις των φύλλων εργασίας. Τέλος η κάθε ομάδα παρουσίασε στις υπόλοιπες ομάδες τα αποτελέσματα της έρευνά της. Μέσα από κρυπτόλεξα, εικονόλεξα, ζωγραφική και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες οι μαθητές μας ανακάλυψαν στιγμές από τη ζωή των κατοίκων του Βυζαντίου. Βίωσαν δύο ώρες ευχάριστες, δημιουργικές και γέμισαν με ικανοποίηση για τις καινούριες γνώσεις που ανακάλυψαν μόνα τους. Η επίσκεψή μας τελείωσε με την περιήγηση στις υπόλοιπες αίθουσες του μουσείου, όπου τα παιδιά θαύμασαν τα μοναδικά, σπουδαία και υπέροχα εκθέματα που υπάρχουν σε αυτό.

Δεύτερη στάση το Μουσείο Ψευδαισθήσεων όπου τα παιδιά έζησαν μια μοναδική, αξέχαστη και διασκεδαστική εμπειρία, διασκεδάζοντας με πολλές οπτικές, φωτογραφικές και διαδραστικές ψευδαισθήσεις.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΠΕΡΚΑ ΕΥΗ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ  (Ε’ &  ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ)

Την Παρασκευή  3 Ιουνίου, οι Ε΄ & ΣΤ΄ τάξεις  του σχολείου μας πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στα Γιάννενα, την πόλη των ασημουργών, των θρύλων και των παραδόσεων, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την εποχή της τουρκοκρατίας και της ελληνικής επανάστασης.
Πρώτη στάση το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, γνωστό και ως μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, το μοναδικό στο είδος του που υπάρχει στην Ελλάδα. Τα εκθέματα είναι δημιουργήματα ενός και μόνο ανθρώπου, του Παύλου Βρέλλη, ο οποίος δούλεψε ακατάπαυστα για 13 χρόνια για να δημιουργήσει τον μοναδικό αυτό χώρο καθώς και τα εκθέματα. Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές  της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο. Φιλοξενούνται 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα εμπνευσμένα από σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.
Φύγαμε γεμάτοι πρωτόγνωρες εικόνες και μοναδικές εμπειρίες, καθώς οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να δουν και να θαυμάσουν  ελληνικές, ιστορικές μορφές σε πραγματικό μέγεθος και να έρθουν σε επαφή με τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα με ένα πρωτότυπο και βιωματικό τρόπο.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε  το νησάκι στη λίμνη Παμβώτιδα. Τα παιδιά, όλο χαρά, επιβιβάστηκαν στο καράβι που θα μας μετέφερε στο «νησάκι χωρίς όνομα», ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών στην Ευρώπη. Περιηγηθήκαμε στα σοκάκια  του πέτρινου οικισμού, γευτήκαμε τοπικές λιχουδιές, θαυμάσαμε  χειροποίητα έργα τέχνης της ηπειρώτικης ασημουργίας και καταλήξαμε στο μουσείο «Αλή Πασάς». Εκεί μέσα σε ένα καταπράσινο, ήρεμο και γαλήνιο περιβάλλον οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με όπλα, κοσμήματα, παραδοσιακές φορεσιές, χρηστικά αντικείμενα της εποχής εκείνης, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά, όπως  το περίφημο καριοφίλι του. Είδαμε επίσης το δωμάτιο στο οποίο έχασε τη ζωή του και εντυπωσιαστήκαμε από την αναπαράσταση του πνιγμού της κυρά-Φροσύνης και άλλων δεκαεπτά κοριτσιών, στη λίμνη, με διαταγή του Αλή Πασά.
Επιστρέψαμε στην πόλη μας το βράδυ κουρασμένοι, αλλά χαρούμενοι και ευχαριστημένοι από την υπέροχες στιγμές που ζήσαμε και τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ : ΔΟΡΔΑ ΛΙΑ, ΚΟΡΤΣΙΝΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΠΕΡΚΑ ΕΥΗ, ΔΡΟΣΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΒΟΣΔΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ & ΤΣΟΥΛΟΥΚΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ.