Σχολικές Δράσεις 2013-2014

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΝOESIS»  ( ΣΤ’ ΤΑΞΗ)

Στις    28/5/2014  τα τρία τμήματα της Στ’ τάξης με τους δασκάλους τους κ. Μυλωνά Κωνσταντίνο, κ. Τσουρίλα Παρασκευή και κ. Παπαγεωργίου Λάζαρο, επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (NOESIS).
Στο Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών  οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της αυτοκίνησης , την εξέλιξη της τεχνολογίας , να μάθουν για τον σχεδιασμό των οχημάτων και να δουν αυτοκίνητα διαφόρων εποχών, ξεχωριστά μοντέλα, μοτοσυκλέτες και οχήματα συλλεκτικού ενδιαφέροντος.
Στο Εκθετήριο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας ξεναγήθηκαν σε  δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα από  τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών κτλ.
Στο Τεχνοπάρκο, σε έναν χώρο διάδρασης, συμμετείχαν ενεργά και κατανόησαν βασικούς επιστημονικούς νόμους και φαινόμενα, παίζοντας και διασκεδάζοντας.
Τέλος στο ψηφιακό πλανητάριο παρακολούθησαν ψηφιακή προβολή σχετική με το ηλιακό μας σύστημα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ΣΤ2’ ΤΜΗΜΑ)

Στις 1/4/2014 οι μαθητές/τριες της Στ2 τάξης με τη δασκάλα τους Τσουρίλα Παρασκευή επισκέφτηκαν το παιδικό παράρτημα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Φλώρινας.
Ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για το χρόνο λειτουργίας, το πρόγραμμα, τα βιβλία και τον τεχνικό εξοπλισμό της βιβλιοθήκης, για τις δράσεις που έχουν γίνει και τον τρόπο δανεισμού.
Επέλεξαν βιβλία, τα ξεφύλλισαν, επισκέφτηκαν την αίθουσα με τους υπολογιστές και αναζήτησαν πληροφορίες που τους ενδιέφεραν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΠΕ ΜΕΛΙΤΗΣ «ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ» (Ε2′ & ΣΤ2’ ΤΜΗΜΑΤΑ)

Στις 1 Νοεμβρίου 2013 οι μαθητές/τριες των τμημάτων Στ2 και Ε2 ,  με τους δασκάλους τους,  Τσουρίλα Παρασκευή και Τριανταφυλλίδη Λεωνίδα, αντίστοιχα, επισκέφτηκαν το Κ.Π.Ε. Μελίτης, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Άνθρακας ο θησαυρός».
Ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους του Κέντρου, συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προγράμματος, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και επισκέφθηκαν το ορυχείο της Αχλάδας και τον Α.Η.Σ. Μελίτης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ  (ΣΤ2’ ΤΜΗΜΑ)

Στις 4 / 10 / 2013  οι μαθητές/τριες της Στ2 τάξης με τη δασκάλα τους Τσουρίλα Παρασκευή επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».
Ξεναγήθηκαν στα εκθέματα του κάτω ορόφου από την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας και στα έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών που φιλοξενούνταν για μικρό διάστημα στο μουσείο.
Ακολούθησε περιήγηση στον όροφο στη φωτογραφική έκθεση  και στα πληροφοριακά κείμενα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Οι μαθητές είδαν το αντίγραφο του Μηχανισμού, που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, κατασκευασμένος τον 2ο π.Χ. αιώνα, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο για τις προσπάθειες ανακατασκευής του και τη σημασία του, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας και έπαιξαν στον Η/Υ ένα διαδραστικό παιχνίδι με προσομοίωση των γραναζιών του.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ  (ΣΤ2’ ΤΜΗΜΑ)

Στις 27/5/2014 οι μαθητές/τριες της Στ2 τάξης με τη δασκάλα τους Τσουρίλα Παρασκευή επισκέφτηκαν την έκθεση τεχνολογίας που διοργανώθηκε από την Α’ τάξη του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας.
Ομάδα μαθητών ανέλαβε την ξενάγηση και παρουσίαση των  ατομικών τους έργων και των ομαδικών  τους κατασκευών και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τον τρόπο, τον χρόνο και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ  (Α2’ & Α3’ ΤΜΗΜΑΤΑ)

Τη φετινή χριστουγεννιάτικη γιορτή ανέλαβαν και παρουσίασαν οι  Α2& Α3 τάξεις, με υπεύθυνες τις δασκάλες τους κ. Κωτσαλίδου Δέσποινα και κ. Γεωργίου-Βέικου Σοφία αντίστοιχα.
Μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα οι μικροί μαθητές παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα και τραγούδια, παρουσία του δημάρχου της πόλης μας κ. Βοσκόπουλου, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και των γονέων των μαθητών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  (Γ1’ ΤΜΗΜΑ)

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο Φλώρινας. Αφορμή για την επίσκεψη στάθηκε το κεφάλαιο «Ενημερωνόμαστε, ποιοι αποφασίζουν και τι αποφασίζουν» από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος. Σκοπός  η απόκτηση γνώσεων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων που επιτρέπουν τον μαθητή να παρατηρεί, να περιγράφει και να ερμηνεύει τη λειτουργία, τους συσχετισμούς και τις αλληλεπιδράσεις του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Στόχοι της επίσκεψης να ενημερωθούν οι μαθητές για τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ρόλο τους στη λύση τοπικών προβλημάτων, να πληροφορηθούν για τη συγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, να γνωρίσουν τις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου και  του Δημάρχου, καθώς και τις υπηρεσίες του Δήμου.
Πριν την επίσκεψη προηγήθηκε προετοιμασία στην τάξη. Με τη βοήθεια του βιβλίου συζητήσαμε για το θέμα, προβληματιστήκαμε, αποσαφηνίσαμε τους όρους που εμπεριέχονται στο κεφάλαιο. Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Δημαρχείο  της πόλης μας, χωριστήκαμε σε ομάδες, ετοιμάσαμε τις ερωτήσεις που θα θέσουμε, αλλά τι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τον κ. Δήμαρχο που θα βελτιώσει τη ζωή των παιδιών. Στο Δημαρχείο, μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Βοσκόπουλος Ιωάννης, ο οποίος μας ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και για τις αρμοδιότητες  του δημοτικού συμβουλίου, απάντησε στις ερωτήσεις μας, θέσαμε τα αιτήματά μας και μας υποσχέθηκε ότι θα τα εξετάσει με την απαραίτητη προσοχή. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε  στους χώρους του δημαρχείου, γνωρίσαμε τις υπηρεσίες που λειτουργούν εκεί και συζητήσαμε με υπαλλήλους του Δήμου. Ευχαριστούμε πολύ για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία.

Υπεύθυνη Δασκάλα Γ1′ : Δημητριάδου Σοφία

ΛΙΜΝΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ – ΔΙΣΠΗΛΙΟ & ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  (Γ΄ ΤΑΞΗ)

Στις 7-5-2014 οι μαθητές της Γ΄ τάξης, με τις δασκάλες τους κ. Δημητριάδου Σοφία & κ. Λυγούρα Μαρία και τις δασκάλες παράλληλης στήριξης κ. Γκώγκου Αλέξία και κ. Τσούκα Βάσω το επισκέφτηκαν τον Νεολιθικό Λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό  και το Ενυδρείο Καστοριάς. Σκοπός της επίσκεψης στον προΐστορικό οικισμό ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές, μια εικόνα ζωής της νεολιθικής εποχής,7500 χρόνια πριν, σε πραγματικές διαστάσεις. Ο συγκεκριμένος νεολιθικός οικισμός θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης. Επισκεφτήκαμε τις οχτώ φυσικού μεγέθους καλύβες, οι οποίες βρίσκονται πάνω σε πασσαλόπηκτες και πλατφόρμες και παρατηρήσαμε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των ευρημάτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές.
Το Ενυδρείο της Καστοριάς αποτελείται από 49 δεξαμενές με αυτόχθονα, ξενικά και ενδημικά  ψάρια και οργανισμούς από γλυκά νερά της Ελλάδας, μία προσομοίωση της λίμνης Καστοριάς και μία προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα και είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Οι μαθητές παρατηρούσαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα ψάρια και τους οργανισμούς, καθώς ήταν μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία γι΄ αυτούς.
Επιστρέψαμε χαρούμενοι, ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι, από την υπέροχη εκδρομή.

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ  (Γ1’ ΤΜΗΜΑ)   

Την Παρασκευή 2 Μαΐου, υλοποιήσαμε στο Αρχαιολογικό μουσείο Φλώρινας,  ένα μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ο προϊστορικός οικισμός Αρμενοχωρίου Φλώρινας».
ΣΚΟΠΟΣ: Να έρθουν σε επαφή με τον προϊστορικό οικισμό του Αρμενοχωρίου και να συνδέσουν την ύλη της ιστορίας τους με την τοπική ιστορία.
ΣΤΟΧΟΙ:  να εξοικειωθούν οι μαθητές  με τον χώρο και την έννοια του μουσείου,  να προσεγγίσουν την έννοια του παρελθόντος,  να αντιληφθούν ότι τα αντικείμενα μπορούν να μας πληροφορήσουν για το παρελθόν, να εξοικειωθούν με αυτά,  να μάθουν τη χρήση τους,  να ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, να προωθήσουν τη συνεργατική μάθηση με την ενεργό συμμετοχή τους και φυσικά να ζήσουν μια διαφορετική και ευχάριστη  εμπειρία, κατακτώντας τη γνώση βιωματικά και βλέποντας το μουσείο σαν χώρο έρευνας, μελέτης και παρατήρησης και όχι μόνο σαν χώρο επίσκεψης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Προηγήθηκε προετοιμασία μέσα στην τάξη όπως τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω στο μουσείο, κανόνες συμπεριφοράς, χωρισμός  σε ομάδες(αρχιτέκτονες, αγγειοπλάστες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί).
Στο μουσείο η κάθε ομάδα, έχοντας το αντίστοιχο φύλλο εργασίας, εντόπισε τον χώρο που έπρεπε να εργαστεί, παρατήρησε, μελέτησε, προβληματίστηκε και απάντησε στις ερωτήσεις. Στη συνέχεια η κάθε ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα στις υπόλοιπες ομάδες. Τέλος περιηγηθήκαμε στους υπόλοιπους χώρους του Μουσείου.
Ήταν μια δημιουργική, εποικοδομητική και ευχάριστη σχολική μέρα.
Υπεύθυνη Δασκάλα Γ1′ : Δημητριάδου Σοφία

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΓΛΑΣ-ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ  (Ε΄& ΣΤ΄ ΤΑΞΕΙΣ)

 Στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, 18 χμ. δυτικά από την πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1.650 μ. έως 2.000 μ., σχηματίζεται αυχένας, όπου βρίσκεται η διάβαση ΒίγλαςΠισοδερίου. Στην τοποθεσία αυτή και μέσα σε δάσος από οξιές βρίσκεται ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας.
Η θέση λέγεται Βίγλα και απέχει από τη Θεσσαλονίκη 216 χλμ. Διαθέτει 2 σαλέ, 4 αναβατήρες και πολλές πίστες.
Σ’ αυτή την πανέμορφη τοποθεσία λοιπόν, στις 6 Φεβρουαρίου, οι  Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις  με συνοδούς τους δασκάλους  των τάξεων και άλλους εκπ/κους  του σχολείου μας, πραγματοποιήσαμε ημιημερήσια  εκδρομή. Άλλωστε μιας και έχουμε το προνόμιο να βρισκόμαστε τόσο κοντά σε αυτή την υπέροχη τοποθεσία, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν τα παιδιά όλα αυτά που προσφέρει  και να περάσουν κάποιες ώρες ξεγνοισιάς, κεφιού και παιχνιδιού, μακριά από τα θρανία και τις έννοιες του σχολείου μας. Όταν φτάσαμε απογοητευτήκαμε από τον συννεφιασμένο ουρανό, αλλά δεν πτοηθήκαμε. Ευτυχώς η θερμοκρασία δεν ήταν πολύ χαμηλή .Τα παιδιά, φορώντας τα κατάλληλα ρούχα,  απόλαυσαν τόσο πολύ το παιχνίδι με το χιόνι, τις τσουλήθρες ,τις τούμπες και την καταπληκτική θέα, ώστε με δυσκολία, καταφέραμε να τα βάλουμε στα λεωφορεία, για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Επιστρέψαμε κουρασμένοι, αλλά ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από τις  εμπειρίες που ζήσαμε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  (5-6-2014)

Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο μέσο του ΟΗΕ για την ενημέρωση του κόσμου  σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας .Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε το 1972 κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το περιβάλλον, στη Στοκχόλμη, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη μας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Από τότε δίνεται η δυνατότητα σε όλους φορείς αλλά και στους πολίτες, να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και να προτείνουν τρόπους σωτηρίας του.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για τα σχολεία της χώρας μας, ημέρα δράσεων και εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των  μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα.
Κάθε χρόνο στο σχολείο μας  την ημέρα αυτή γίνονται διάφορες ,σχετικές δράσεις και παρουσιάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα των τάξεων.
Φέτος  οι μαθητές μας, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά  έκαναν χρηστικές  κατασκευές αλλά και  πέταξαν υλικά που ανακυκλώνονται στους κάδους ανακύκλωσης, φύτεψαν λουλούδια, καθάρισαν τον αύλειο χώρο του σχολείου, εντόπισαν  ενέργειες συμπολιτών μας που βλάπτουν τον πλανήτη, δημιούργησαν αφίσες, έγραψαν συνθήματα.
Η σημαντική αυτή ημέρα έκλεισε με την παρουσίαση του  εκπαιδευτικού προγράμματος «Παραδοσιακά παιχνίδια». Οι μαθητές παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους και κάλεσαν παππούδες και συγγενείς τους, μεγαλύτερης ηλικίας, για να  μάθουν απ’ αυτούς  πώς παίζονταν τα παιχνίδια αυτά. Υπέροχες, δημιουργικές στιγμές, γεμάτες νοσταλγία, αφού οι μεγάλοι έγιναν για λίγο παιδιά και θυμήθηκαν τα ξένοιαστα παιδικά τους  χρόνια, που έπαιζαν ώρες ατελείωτες στις γειτονιές. Αλλά και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστες στιγμές, να παίξουν και να γνωρίσουν νέα παιχνίδια.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πέρασαν  έστω και κάποια από τα μηνύματα αυτής της μέρας σε όλους μας και ειδικότερα στα παιδιά, αφού αυτά είναι το μέλλον και ο πλανήτης Γη τους ανήκει.

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ (2013-2014)

  Φέτος την καλοκαιρινή γιορτούλα μας την παρακολουθήσαμε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου μας. Η θεατρολόγος του σχολείου μας κ.Εριόλα Κολέζη διοργάνωσε και παρουσίασε με την ΣΤ’ Τάξη τη θεατρική  παράσταση «Οι Ιππότες της Τηγανητής Πατάτας» του Ευγένιου Τριβιζά.
  Η υπόθεση του έργου: Η Ζέχνα, εδώ και 180 χρόνια, κυβερνάται από ρομπότ, με αρχηγό το Χολυβδότατο Ρομποτσίφ. Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τον τρόπο ζωής των ρομπότ  και να τρέφονται με υγρά μπαταρίας αντί με τα φαγητά που ξέρουμε. Οι κόρες του Ρομποτσίφ θα ερωτευτούν δύο νεαρούς ανθρώπους που έχουν μάθει για την ύπαρξη των φυσικών τροφών από έναν πρώην μάγειρα μέλος της παράνομης οργάνωσης «Νοσταλγία». Οι δύο ήρωες αναλαμβάνουν να εντοπίσουν την τελευταία πατάτα στη Ζέχνα, για να μπορέσουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά στην ζωή τους την υπέροχη γεύση που έχουν οι τηγανητές πατάτες. Η πράξη τους όμως αυτή θα αλλάξει τα πάντα…
  Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί μείναμε κατενθουσιασμένοι απ’ την οργάνωση και τον ζήλο με τον οποίο έπαιξαν τα παιδιά. Παρά την υπερβολική ζέστη, παρακολουθήσαμε ως το τέλος την παράσταση με αμείωτο ενδιαφέρον. Η γιορτή πλαισιώθηκε με αποχαιρετιστήρια ποιήματα από τους μαθητές της Στ΄ τάξης και  καλοκαιρινά τραγουδάκια απ’ τη χορωδία του σχολείου μας, με υπεύθυνους τον κ. Σιδέρη Αθανάσιο και την κ. Δόρδα Αγλαΐα.
Εκπαιδευτικοί Στ΄ τάξης: Μυλωνάς Κων/νος, Τσουρίλα Παρασκευή, Παπαγεωργίου Λάζαρος

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες τις οποίες δημιουργήσαμε με όλες τις δράσεις μας

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Κάθε χρόνο όλοι οι μαθητές του σχολείου μας περιμένουν με μεγάλη προσμονή το αποκριάτικο πάρτυ που πραγματοποιούμε στο γυμναστήριο του σχολείου μας. Έτσι και φέτος  την Παρασκευή  28  Φεβρουαρίου, σχεδόν όλα τα παιδιά ήρθαν μεταμφιεσμένα και γέμισε το σχολείο μας από χαρούμενες φωνές, γέλια, αστείες και πρωτότυπες μάσκες, περίεργες περούκες, σερπαντίνες και κομφετί. Μια  πανδαισία χρωμάτων κυριαρχούσε παντού. Για λίγες ώρες γίναμε όλοι παιδιά και το κέφι άναψε για τα καλά. Στο γυμναστήριο και στην αυλή,  παιδιά και δάσκαλοι χόρεψαν σε ρυθμούς αποκριάτικων τραγουδιών, διασκέδασαν με την ψυχή τους και μοιράστηκαν ευχάριστες και χαρούμενες στιγμές.

 

Η λέξη Απόκριες προέρχεται από το Βυζαντινό «Απόκρεω» και η σημασία της είναι η αποχή από το κρέας, «από» και «κρέας». Στην Ρώμη χρησιμοποιούσαν την λέξη «carnevale» που σημαίνει «αντίο κρέας». Είναι η αποχή τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρή Δευτέρα ώστε να υποδεχτούν την Σαρακοστή.
Οι ρίζες των εορτασμών αυτών προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα όπου γιόρταζαν την έναρξη της νέας χρονιάς προσπαθώντας το νέο έτος να είναι ευνοϊκό και παράλληλα γιόρταζαν την αναγέννηση της φύσης με τον ερχομό της άνοιξης.
Οι εκδηλώσεις τότε δεν είχαν μεγάλη διαφορά από τις σημερινές, αφού μεταμφιέζονταν, χόρευαν, πέταγαν κομφετί.
 Γιατί μεταμφιεζόμαστε όμως; Λένε πως ξεκίνησε από μια γιορτή των Αρχαίων Ελλήνων τα Ανθεστήρια. Από τη μία γιορτή των λουλουδιών και από την άλλη γιορτή  των νεκρών και των ψυχών. Πίστευαν τότε πως κατά την διάρκεια των Ανθεστήριων άνοιγαν οι πύλες του Άδη και για 2 μέρες οι ψυχές των νεκρών ανέβαιναν στον κόσμο των ζωντανών.  Πολύς κόσμος λοιπόν θέλοντας να αναπαραστήσει τις ψυχές μεταμφιεζόταν και συμπεριφερόταν περίεργα σε συνδυασμό με περίεργο χορό. Αργότερα η γιορτή αυτή συνδέθηκε με τον Θεό Διόνυσο.
Παρόμοιες γιορτές γίνονταν από τους Βαβυλώνιους, τους Αιγυπτίους προς τιμή της Ίσιδας και τους Ρωμαίους οι οποίοι γιόρταζαν τα Διονύσια.
Στις περιόδους αυτών των γιορτών, οι άνθρωποι άφηναν τελείως ελεύθερους τους εαυτούς τους, τριγυρνώντας μασκαρεμένοι στους δρόμους και πολλές φορές παρεκτρέπονταν.

Άλλη μία γιορτή με πολύ (έστω νηστίσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση είναι η Καθαρή Δευτέρα.

Η Καθαρή Δευτέρα συμβολίζει την καθαρότητα ή την αγνότητα, καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Ονομάστηκε έτσι γιατί καλούμαστε να αφήσουμε πίσω όλες τις αμαρτωλές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων και των αρτύσιμων, (δηλαδή των μη νηστίσιμων φαγητών), καθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψυχή και το σώμα μας.
Ο εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως «Κούλουμα».
Σύμφωνα με μία άποψη ο όρος είναι Αθηναϊκός και προέρχεται από τους στύλους (κολώνες) του Ολυμπίου Διός, για τους οποίους οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν την Λατινική λέξη «colymna».
Όπως και να γιορτάσει κανείς την Καθαρή Δευτέρα, η μέρα απαιτεί (αν το επιτρέπει και ο καιρός φυσικά) το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Α1 & Α2 ΤΜΗΜΑΤΑ)

Στις 15 Μαΐου τα Α1 και Α2 τμήματα του σχολείου μας, με τις δασκάλες τους κ. Μαρινοπούλου Μαριάννα και κ. Κωτσαλίδου Δέσποινα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο παιδικό τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Φλώρινας «Βασιλική Πιτόσκα».
Στόχοι της επίσκεψης ήταν να ανακαλύψουν τα παιδιά τον μαγικό κόσμο του βιβλίου, να συνειδητοποιήσουν την αξία του και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης. Ξεναγήθηκαν στον χώρο από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, ξεφύλλισαν βιβλία, έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγράφισαν, δανείστηκαν βιβλία και πέρασαν χαρούμενες, ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές. Φεύγοντας, εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν ξανά τη βιβλιοθήκη με τους γονείς τους και να συνεχίσουν να δανείζονται βιβλία.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ   (Α1 & Α2 ΤΜΗΜΑΤΑ)

Στις 18 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Ταχυδρομείο της πόλης μας. Αφορμή η ενότητα από το βιβλίο της Μελέτης: «Η Ανθή στο Ταχυδρομείο».
Στόχοι της επίσκεψης: Να εντοπίσουν οι μαθητές τον χώρο που στεγάζεται το Ταχυδρομείο, να μάθουν πως λειτουργεί, τις υπηρεσίες που προσφέρει, να κατανοήσουν τις ενέργειες που κάνουμε για να εξυπηρετηθούμε σ’ αυτό αλλά και να γνωρίσουν τη διαδικασία επικοινωνίας με αλληλογραφία.

 Προηγήθηκε προετοιμασία στην τάξη. Ο επιστάτης μας, ο κ. Λάζαρος υποδυόμενος τον ταχυδρόμο, μας έφερε γράμμα από μια συμμαθήτριά μας που είχε μετακομίσει σε άλλη πόλη. Στη συνέχεια, απαντήσαμε στο γράμμα της και αποφασίσαμε να το ταχυδρομήσουμε οι ίδιοι πηγαίνοντας στο ταχυδρομείο της πόλης μας. Επικοινωνήσαμε για να κλείσουμε ραντεβού, συζητήσαμε για τη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλά και στον χώρο του Ταχυδρομείου και καταγράψαμε ερωτήσεις που θα κάναμε στους υπαλλήλους του Ταχυδρομείου.   Όταν φτάσαμε εκεί η υπεύθυνη  που μας υποδέχτηκε, μας ενημέρωσε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΕΛΤΑ όπως αποστολή και παραλαβή δεμάτων και γραμμάτων καθώς και χρημάτων, αγορά γραμματοσήμων, τρόπο πληρωμής. Κάναμε ερωτήσεις, καταγράψαμε τις απαντήσεις, αγοράσαμε γραμματόσημα, περιμένοντας τη σειρά μας ,για να στείλουμε τα γράμματα στη συμμαθήτριά μας, τα οποία βάλαμε στο κίτρινο κουτί έξω από το Ταχυδρομείο.
Επιστρέψαμε στο σχολείο  χαρούμενοι και γεμάτοι καινούριες γνώσεις και εμπειρίες.

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΑΣΚΑΛΕΣ : ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ & ΚΩΤΣΑΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

« ΨΩΝΙΖΩ ΜΕ ΜΥΑΛΟ»  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ  (Γ1’ ΤΜΗΜΑ)        

Συζητώντας με τα παιδιά πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που συγκέντρωσαν στο ταμείο τους, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πάρτυ στην τάξη μας, αγοράζοντας ό,τι θα χρειαζόμασταν γι΄ αυτό  από το κοντινότερο σούπερ μάρκετ. Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα ετοίμασε λίστα με διαφορετικά προϊόντα που θα αγόραζε και μοιράσαμε τα χρήματα. Η επίσκεψή μας είχε διαθεματική προσέγγιση.
ΓΛΩΣΣΑ: Ετοιμάσαμε τη λίστα με τα ψώνια και γράψαμε επιστολή προς  τον υπεύθυνο του σούπερ μάρκετ, με σκοπό να τον  ενημερώσουμε για την επίσκεψή μας .
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Μάθαμε να χρησιμοποιούμε το ευρώ και τα λεπτά, κάναμε νοερούς υπολογισμούς, εκτιμήσαμε  την αξία των προϊόντων που θέλαμε να αγοράσουμε για ξέρουμε αν θα μας φτάσουν τα χρήματα που είχαμε, επαληθεύσαμε τα ρέστα που έπρεπε να πάρουμε.
ΜΕΛΕΤΗ: Μιλήσαμε για την υγιεινή διατροφή, μάθαμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων με τα συστατικά τους, προσέξαμε τις ημερομηνίες λήξης και αναφερθήκαμε  στον υπερκαταναλωτισμό και στις διαφημίσεις που μας επηρεάζουν, όταν πρόκειται να επιλέξουμε ένα προϊόν.
Η συμπεριφορά των παιδιών στο σούπερ μάρκετ ήταν υποδειγματική. Με μεγάλο ενθουσιασμό και υπευθυνότητα η κάθε ομάδα πραγματοποίησε τις αγορές της, περίμεναν με υπομονή τη σειρά τους στο ταμείο, επαλήθευσαν αν πήραν σωστά ρέστα.
Τέλος επιστρέψαμε στο σχολείο, όπου τα παιδιά γεμάτα ικανοποίηση και χαρά ετοίμασαν το πάρτυ τους με τα πράγματα που επέλεξαν, μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, και  αγόρασαν τα ίδια και προπαντός με δικά τους χρήματα.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

No Responses

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *