Η Ιστορία του Σχολείου μας

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το βιβλίο μπορείτε να επικοινωνείτε στο παρακάτω e-mail

3dimflorin@gmail.com

Η σελίδα της ιστορίας του σχολείου μας ήταν η τελευταία που συμπληρώθηκε στο ιστολόγιό μας και μάλιστα μετά από τέσσερα χρόνια.
Αιτία αυτής της καθυστέρησης ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην έρευνα για την ιστορία του σχολείου μας. Σε αντίθεση με τα άλλα σχολεία, οι πληροφορίες για το 3ο Δ. Σ. Φλώρινας, ειδικά για τα πρώτα χρόνια της  ίδρυσής του, ήταν ελάχιστες και πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους.
Τα ερωτήματα πολλά.
Καταρχάς πότε ιδρύθηκε και ποιο ήταν το ΦΕΚ ίδρυσής του;
Υπάρχουν τρεις θεωρίες με τρεις διαφορετικές ημερομηνίες ίδρυσής του, οι οποίες έχουν μια δεκαετία διαφορά  μεταξύ τους.
Επίσης πότε κατασκευάστηκε το σημερινό αρχικό κτήριο και σε ποια κτήρια  λειτουργούσε το 3ο Δ. Σ. Φλώρινας, μέχρι να κατασκευαστεί το υπάρχον, το 1930. Σχετικά με αυτό το ερώτημα δεν βρέθηκε καμία πληροφορία και χρειάστηκε μεγάλη έρευνα, ώστε να ανακαλύψουμε αυτά τα κτήρια και να τα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.
Επιπλέον  πώς από τα αρχικά  κτήρια που λειτουργούσε το 3ο Δ. Σ. Φλώρινας, τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα, φτάσαμε στο σημερινό κτήριο, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες του εξώφυλλου.
Σήμερα μετά το τέλος της έρευνάς μας έχουμε ένα πλήρες αρχείο και μάλιστα σε ψηφιακή μορφή, από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του μέχρι σήμερα.
Γνωρίζουμε όλους τους δασκάλους που υπηρέτησαν στο σχολείο μας, ποιες χρονιές υπηρέτησαν και σε ποιες τάξεις, αλλά και τους μαθητές από το 1940 μέχρι σήμερα.
Τα τελευταία 10 χρόνια λειτουργίας του σχολείου, αναφέρονται μόνο τα δυναμολόγια κάθε σχολικού έτους στο βιβλίο, διότι υπάρχουν δημοσιευμένες πολλές πληροφορίες για δασκάλους, μαθητές, προγράμματα, σχολικές δράσεις κλπ στο ιστολόγιο του σχολείου και δε θέλαμε το βιβλίο να υπερβεί τις 250 σελίδες, που ήδη έχει.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία της Φλώρινας.
Επίσης κυκλοφόρησαν και δύο τόμοι οι οποίοι αναφέρονται στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 3ου Δ. Σ. Φλώρινας, ο πρώτος από το 1921-1922 μέχρι το 1979-1980 και ο δεύτερος από το 1980-1981 μέχρι 2020-2021. 

sx/sx_istoria/
ΕΞΩΦΥΛΛΟ 1921-1980
sx/sx_istoria/
ΕΞΩΦΥΛΛΟ 1980-2021

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΟ

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του, μέχρι το 2021, χρονιά την οποία κλείνει τα πρώτα 100 χρόνια.
Στο πρώτο μέρος γίνεται μια γενική αναφορά σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Φλώρινας που υπήρχαν πριν την απελευθέρωση της Φλώρινας (1912) και στη συνέχεια μετά την ίδρυση και κατάργηση ορισμένων τα σχολεία που συνεχίζουν μετά τα πρώτα 100 χρόνια.
Στο δεύτερο μέρος η έρευνα επικεντρώθηκε στην ιστορία του κτηρίου και έφερε στην επιφάνεια για πρώτη φορά τα κτήρια στα οποία λειτουργούσε το σχολείο μέχρι το 1930, που χτίστηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το νυν παλιό κτήριο.
Γίνεται αναφορά στις προσθήκες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και στα σχολεία τα οποία για πολλά χρόνια φιλοξενούνταν στο κτήριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.
Επίσης γίνεται αναφορά στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.
Στο τρίτο μέρος γίνεται  αναφορά σε δασκάλους, μαθητές, επιθεωρητές και ιστορικά στοιχεία για κάθε σχολικό έτος ξεχωριστά χωρισμένα σε 3 περιόδους,
Α) Περίοδος από  1921-1940
Β) Περίοδος από  1941-1980
Γ) Περίοδος από  1981-2021
Επίσης δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με όλα τα ονόματα όλων των μαθητών από το 1940 μέχρι το 2021, ταξινομημένη με βάση το σχολικό έτος, την τάξη, το τμήμα, το φύλο κλπ ώστε με τη βοήθεια της αναζήτησης να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.
Λόγω του μεγάλου μεγέθους του σε έντυπη μορφή, θα εκδοθεί ξεχωριστά για ερευνητικούς λόγους, για να μην μεγαλώσει υπερβολικά το βιβλίο.

One Response

  1. Ο/Η Ιωάννα λέει:

    Η ιστορία του 3ου δημοτικού σχολείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *